De opkomst van de online veiling

Iedereen kent natuurlijk de veiling wel, het evenement waar goederen en soms diensten worden aangeboden door een veilingmeester, waarna mensen kunnen gaan bieden en het hoogste bod er vandoor gaat met het object. De online veiling is iets wat met de opkomst van internet is gekomen en is een zelfde soort principe, alleen dan online. Je bent dus niet fysiek met elkaar in een ruimte, maar kunt via internet bieden op objecten en de hoogste bieder gaat er met het object vandoor.

Via bepaalde websites is het mogelijk voor aanbieders om aan te geven wat zij precies aan te bieden hebben. Veilingmeesters zorgen ervoor dat dit object vervolgens gegroepeerd wordt bij soortgelijke objecten. Vervolgens kunnen mensen die de website bezoeken op het object bieden. Op deze manier ontstaat op relatief makkelijke wijze een online veiling.

De veiling bestond voor het World Wide Web



Grappig is dat de veiling er eerder was dan het World Wide Web, het internet zoals we dat nu kennen. Dit werd gedaan door bepaalde groepen van nieuws op basis van tekst of via e-mail. Er werden dan discussielijsten gemaakt die naar iedereen werden doorgestuurd. Op deze manier ontstond ook een soort veiling. Uiteraard is het tegenwoordig veel makkelijker, omdat je tegelijkertijd kan bieden en ook sneller kan zien wat anderen hebben geboden, zodat je hier op in kan spelen.

Ebay: Het beste voorbeeld van een online veiling

Een van de belangrijkste veilingen die er online te vinden is, is Ebay. Dit is een website die in Amerika is opgericht en die tot doel heeft nieuwe en tweedehands spullen van mensen en bedrijven te veilen. Ebay is ontstaan in 1995 en is daarmee één van de oudste online veiling websites. Het idee van Ebay is hetzelfde als bij een normale veiling. Ben je aanbieder van een veilingstuk, dan neem je contact op met Ebay en zij zullen in overleg met jou een startprijs bepalen.

Ebay zal van allerlei aanbieders een bericht op de website plaatsen met afbeeldingen, tekst en een beginprijs. Dan kunnen zoekers van dat object gaan bieden, door over degene heen te bieden die voor hun heeft geboden. De veiling sluit meestal op een bepaald tijdstip. Op dat tijdstip krijgt de persoon die het hoogste bedrag geboden heeft het object. De persoon die het object heeft aangeboden, stuurt het object naar de persoon met het hoogste bod. Zo is Ebay de handige bemiddelaar tussen vrager en aanbieder van speciale objecten.



Maar er zijn meer voorbeelden

Er zijn meer voorbeelden te bedenken van websites die een online veiling zijn. Zo heb je bijvoorbeeld het bekende voorbeeld van Marktplaats. Dit is ook een soort veiling, waarbij mensen tegen elkaar opbieden. De aanbieder bepaalt zelf wanneer hij de veiling laat stoppen en de hoogste bieder krijgt dan het object. Bij Marktplaats kun je ook direct contact leggen, dus het werkt wel iets anders dan bij een normale veiling. Je hebt ook nog Catawiki, dat zich meer richt op de producten die je bij een traditionele veiling zou verwachten.