Schilderijen in huis: Bezoek eens een veiling

Heb je schilderijen in huis hangen waarvan je het vermoeden hebt dat ze wel eens waardevol konden zijn? En weet je niet zo goed wat je hiermee aan moet? Schilderijen zijn belangrijke objecten voor veilingen. Bij antiekveilingen worden er altijd een aantal schilderijen geveild die interessant zijn voor liefhebbers, verzamelaars of andere mensen. Als je je dus afvraagt of jij iets in huis hebt hangen wat misschien waardevol zou kunnen zijn, neem dan eens contact op met een veilinghuis. Daar werken mensen die alle verstand hebben van schilderijen. Het is dan wel goed om een veilinghuis te contacten dat ook gespecialiseerd is in schilderijen, zodat je weet dat er een veilingmeester aanwezig is die ook van dit onderwerp veel verstand heeft.

Een schilderij laten veilen

Je kunt bijvoorbeeld jouw schilderij laten veilen, mocht je er zelf geen behoefte meer aan hebben of je kunt het geld goed gebruiken. Wat je vaak ziet is dat er schilderijen of andere kunstwerken binnen de familie blijven. Doordat mensen het aan andere mensen geven, blijft op deze manier een schilderij erg lang in de familie. Vaak heeft de familie dan niet in de gaten dat het gaat om een waardevol schilderij dat ze voor veel geld naar een liefhebber of verzamelaar kunnen sturen. Ook bijvoorbeeld kleine musea hebben soms baat bij wat jij in huis hebt hangen. Zij zijn dan ook actieve bieders tijdens zo’n veiling.

Het klinkt misschien stom om een schilderij te gaan laten veilen, omdat je het voor het geld zou doen, maar dat is zeker niet het geval. Wat is er mooier dan het schilderij in een musea hebben hangen of juist bij een grote verzamelaar of liefhebber thuis? Daarmee laat je zien dat je inziet dat een schilderij soms een betere bestemming heeft. Zelf levert je het nog wat geld op en het schilderij is niet voor eeuwig verdwenen.

Een schilderij kopen via een veiling

Je kunt natuurlijk ook een schilderij via een veiling kopen. De meeste grote veilinghuizen organiseren een paar keer per jaar een grote veiling. Je kunt je hiervoor aanmelden. Het is dan de bedoeling dat je in een ruimte zit en kijkt wat er allemaal aangeboden worden. Je kunt dan bieden op opbod. Dat houdt in dat je een bod kunt doen en daar kunnen anderen dan weer over heen. Het is dus niet een goed idee om te starten op jouw hoogste bod, je kunt beter beginnen met een lager bod en dan opwerken naar hetgeen wat jij graag zou willen uitgeven aan het schilderij. Als niemand hier boven wil gaan, dan ben jij in het bezit gekomen van het schilderij. Op deze manier kan je een mooi schilderij voor thuis in handen krijgen die past bij jouw huidige verzameling, of gewoon omdat je het een mooi schilderij vindt.

De meest unieke schilderijen zijn te vinden via zo’n veiling, dus een veiling bezoeken is naast dat het een ervaring op zich is ook al heel erg goed. Nergens anders vind je de juiste objecten voor jouw unieke verzameling of omdat je liefhebber bent.

Antiekveiling